iA


Blaasmuziek is cool 2014

Op dit moment worden er op basisschool De Klimop in Lintelo aan groep 3 t/m 6 weer muzieklessen gegeven die speciaal gericht zijn op blaasorkesten. Aangezien Advendo een fanfare is, gaan we vooral kijken naar de instrumenten die daar bij horen.
In de eerste les ging het over de verschillende soorten blaasmuziek en een stukje geschiedenis. We konden het verschil horen tussen marsmuziek en andere blaasmuziek en we weten nu wat de rol is van een dirigent.

In de tweede les herkennen de kinderen de houten blaasinstrumenten.

Maar eerst leren we dat je veel lucht nodig hebt voor het bespelen van een blaasinstrument. Dit hebben de kinderen zelf ondervonden door zo lang mogelijk met een rietje in een bekertje water te blazen zonder adem te halen.
Bekijk het filmpje

Tijdens de derde les zagen we alle koperen blaasinstrumenten met hun eigen overeenkomsten én toch ook een paar verschillen. De kinderen luisterden naar de cd en herkenden dan de instrumenten. Deze instrumenten kwamen ook echt in de klas en we konden ze dus ook ‘live’ horen. Allemaal apart hebben ze hun verschillende klanken laten horen en daarna hebben ze samen nog een liedje gespeeld. Wat een geweldige middag was dat!
Bekijk het filmpje

In les 4 kwam al het slagwerk aan de beurt. Je kunt slagwerk op een heleboel manieren indelen; met een vel/van metaal/van hout, om op te slaan/mee te schudden/er langs te strijken, gestemd en ongestemd slagwerk, groot en klein slagwerk en natuurlijk ook het drumstel.

In de laatste les hebben we het ‘Maestro Muziekspel’ gespeeld. In groepjes raden we hoe de instrumenten heten die meneer Fanfare laat zien.
Voor het vervolg hierop zie foto’s open avond 2014.