iA


Windkracht 6 – Blaasmuziek is cool!

Advendo Lintelo is in maart gestart met het project Windkracht 6 – Blaasmuziek is cool.
De groepen 3/4 en 5/6 van basisschool De Klimop in Lintelo krijgen een compleet lesprogramma aangeboden waarin kennis wordt gemaakt met de wereld van de blaasmuziek. De lessen worden gegeven door Ada en Lotte van Egmond.

De eerste les ging over alle soorten blaasorkesten; harmonie, fanfare, brassband & slagwerkgroep (hoort bij elk blaasorkest).
We hebben geluisterd naar verschillende soorten muziek; loop- of zitorkesten, van vrolijke tot verdrietige muziek. En we hebben gekeken hoe meneer Fanfare les kreeg om dirigent te worden.

De tweede les ging over de houtblazers, alle saxofoons van Advendo waren te zien en te horen tijdens deze les. Van sopraan- tot tenorsax. Ook de baritonsax hebben we laten zien in een filmpje. Verder hadden we een wedstrijdje ‘ Wie kan het langste blazen.’  Dit deden we met een bekertje met water en een rietje. Zo lang mogelijk bubbelen. We hebben een filmpje gekeken met alle instrumenten van de fanfare, van bas tot triangel en van trompet tot bariton. In deze les hebben we ook alvast uitgelegd dat de bugel het allerbelangrijkste instrument van een fanfare is.

De derde les ging over de koperen blaasinstrumenten. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? We hebben geluisterd naar de instrumenten en moesten dan raden welke het was. Soms was het héél makkelijk, maar soms ook best lastig. Wie speelt er nou de solo in dit stukje muziek? Met elkaar kwamen we er altijd uit.
Tijdens deze les was er zelfs live muziek, want er kwamen leden van de muziekvereniging met een bugel, trompet, bariton, hoorn, trombone en bas om voor ons te spelen. We hebben ook een heleboel vragen aan deze muzikanten gesteld. Aan het einde speelden ze nog met elkaar het ‘Lang zullen ze leven’ voor de jarigen van groep 3,4,5 en 6 van de afgelopen week.

De vierde (en ook laatste) muziekles ging over het slagwerk. Het groot slagwerk zoals pauken en de gong. Maar ook het kleine slagwerk zoals triangel, woodblock, tamboerijn, enz. enz. Meneer Fanfare ging kijken hoe pauken er van dichtbij uitzien en ook het drumstel werd goed bekeken en uitgeprobeerd door hem. We hebben geluisterd naar verschillende slaginstrumenten, maar het allerleukste was het zelf uitproberen. De klas werd in 3 groepjes verdeeld en er werden verschillende ritmes ingestudeerd. Eerst allemaal apart en later tegelijk. Geweldig mooi was dat. Wat een talent! Voor het vervolg hierop zie foto’s open avond 2010.